När ska man gå i parterapi?

Att leva med en annan person är inte alltid det lättaste. Ibland sker både bråk och irritationer i vardagen, men det kan även eskalera till svartsjuka eller en ohållbar relation. I dessa situationer kan det vara klokt att prova parterapi, en behandlingsform som finns till för att gå till roten med problemen. Här ingår bland annat en ökad förståelse för varandra, samtidigt som det finns en tredje part tillgänglig för att ge feedback.

Vilka är de vanligaste symptomen för behovet av terapi?

Det finns ingen exakt regel som avgör när och hur man bör gå i parterapi. Däremot ingår det ett antal varningssignaler som kan vara bra att hålla koll på:

  • Ständiga bråk där man inte kommer vidare
  • När barn eller föräldrar kommenterar er relation
  • Vid svartsjuka
  • Om det förekommer otrohet
  • Relationen känns stel och innehållslös
  • Om man ofta är ledsen och arg
  • När behov inte blir tillgodosedda

Trots att dessa situationer kan ge en indikation på en dålig relation är de ingen måttstock. Många söker också hjälp redan innan problem uppstår, bland annat i förebyggande syfte. Idag är det dessutom mycket vanligare att gå i terapi, framförallt då det inte länge anses vara tabu att prata med någon om sitt mående.

Hur parterapi fungerar

Träffarna sker med en terapeut som tredje part, samtidigt som ni bearbetar era problem. Här har terapeuten även en mer aktiv roll genom att ställa frågor, erbjuda tips, eller få dig och din partner att komma till insikt.

I de flesta fall påbörjas terapin genom att lära känna varandra och identifiera det som ställer till det för relationen. Själva behandlingssättet går sedan ut på att träna sig hantera jobbiga situationer, men också att hitta verktyg som fungerar.