Varför stannar man i dåliga relationer?

Många par blir så vana vid varandra att de inte märker av att relationen inte längre fungerar som den ska. Det är dessutom vanligt att oroa sig för förändring, eller att hålla ihop för barnens skull. Men finns det några djupare anledningar till att man inte kan avsluta ett dåligt förhållande? Här presenteras några av dem, även om det givetvis går att hitta fler:

1.     För att undvika stora förändringar i livet

Vi börjar ofta tvivla på oss själva när vi tänker på framtiden. Det är en helt normal känsla att ha, men i vissa fall kan det leda till destruktiva tankar och ett flyktbeteende. För att sopa problemet under mattan väljer många att stanna kvar i en relation av just denna anledning. Istället för att gå vidare och leva ut sina drömmar tar man det säkra före det osäkra och stannar kvar i ett förhållande som kanske inte är helt optimal.

2.     Oro över att hamna i en depression

Att göra slut kan påverka måendet negativt. Detta gäller särskilt för dig som har svårt att leva ensam, eller om du känner att vänner och familj blir besvikna när du blir singel. För att undvika detta fastnar man nästan oavsiktligt i en depression, endast för att man går och tänker på saken hela tiden.

3.     På grund av dålig självkänsla

En destruktiv relation har förmågan att bryta ned oss helt och hållet. Lider du dessutom av en dålig självkänsla blir det ännu svårare att gå vidare, särskilt då många har en orealistisk bild av sig själva. En del stannar helt enkelt kvar för att de upplevelser sig själva som roten till problemet, eller att de inte är värda kärlek.

4.     Det är jobbigt att leva ensam

Ensamhet skrämmer de flesta och är dessutom starkt förknippad med singellivet. I vissa stunder kan det då kännas bättre att stanna kvar i en dålig relation, om alternativet är att leva själv. Det är faktiskt många som hellre är olyckliga tillsammans, istället för att vara ensamma. Det finns även en hel del svenskar som känner press av att hitta en partner.